Herceg-Bosna

Herceg-Bosno u srcu te nosim, kud god krenem s tobom se ponosim
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Crna Gora i Makedonija priznale neovisnost Kosova

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

Crna Gora i Makedonija priznale neovisnost Kosova Empty
PostSubject: Crna Gora i Makedonija priznale neovisnost Kosova   Crna Gora i Makedonija priznale neovisnost Kosova Icon_minitime10/10/2008, 13:49

Crna Gora i Makedonija priznale neovisnost Kosova


PODGORICA - Crnogorska je Vlada u četvrtak navečer donijela odluku o priznavanju neovisne države Kosova i dvije će zemlje uspostaviti pune diplomatske odnose - izjavio je novinarima ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

On je kazao da je Kosovo realnost i da Crna Gora "nema pravo zatvarati oči pred tom činjenicom".

Čelnici oporbenih stranaka, pretežito iz "srpskog bloka", nagovarali su tijekom popodneva premijera Milu Đukanovića da vlada odustane od odlučivanja o Kosovu na današnjoj sjednici, no on je njihov zahtjev odbio.

Iz nekih oporbenih izvora najavljuje se destabilizacija prilika u Crnoj Gori.

Neovisnost Kosova priznalo je 48 zemalja, uključujući SAD i 22 od 27 članica EU. Jedan od ciljeva srbijanske rezolucije bilo je zaustavljanje daljnjeg procesa priznanja. Taj bi se učinak donekle mogao poništiti priznaju li Kosovo Crna Gora i Makedonija, koja je tu točku stavila na dnevni red Sobranja danas, dan nakon posjeta ministra Gatesa.

Beograd: srbijanski veleposlanici opet na svojim mjestima
Srbijanska je vlada u četvrtak donijela odluku o vraćanju veleposlanika u sve države koje su priznale neovisno Kosovo zbog čega su veleposlanici bili pozvani na konzultacije u Beograd, priopćeno je nakon sjednice vlade.

Vlada je početkom ljeta već vratila veleposlanike u zemlje članice EU koje su priznale Kosovo, a današnjom odlukom vraćaju se i u druge zemlje koje su priznale Kosovo, među kojima je i Hrvatska.

Ta je odluka donesena "kako bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje", navodi se u priopćenju.

Također se kaže da je Ministarstvo vanjskih poslova predložilo izmjene Akcijskog plana za Kosovo i Metohiju, budući da je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savjetodavno mišljenje o tome je li jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova i Metohije u skladu s međunarodnim pravom.

Vlada Srbije će uskratiti gostoprimstvo veleposlaniku Crne Gore
Srbija će uskratiti gostoprimstvo veleposlaniku Crne Gore u Beogradu nakon odluke te zemlje da prizna neovisnost Kosova, izjavio je u četvrtak navečer ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

- Vlada Srbije donijela je odluku da će obavijestiti Podgoricu kako nazočnost njezina službenog predstavnika u Beogradu više nije poželjno - izjavio je ministar Jeremić agenciji Tanjug.

On je dodao da je "taj korak predviđen Akcijskim planom Vlade Srbije", te da je on "adekvatna mjera" s obzirom na to da zemlje regije imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Jeremić je dodao da je odluka Crne Gore da prizna jednostranu neovisnost Kosova teža utoliko što je u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda upravo usvojena rezolucija Srbije da se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3184070/index.do
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
 
Crna Gora i Makedonija priznale neovisnost Kosova
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Herceg-Bosna :: Vijesti :: Vijesti iz regije-
Jump to: