Herceg-Bosna

Herceg-Bosno u srcu te nosim, kud god krenem s tobom se ponosim
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 KATEKIZAM

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:27

KRŠĆANSTVO


Izvor kršćanstva je u jednoj osobi: Isusu Kristu.On je povijesno poznata osoba, a rodio se, živio i umro u Palestini.

Isus se rodio u Betlehemu, iz naroda Izraela. Njegova ga je majka Djevica Marija bila začela na čudesan način. Dogodilo se to snagom Božjom, po Duhu Svetomu.Poslije je živio u Nazaretu, gdje je proboravio najveći dio svoga života, u radu i tišini. S trideset godina počeo je propovijedati kao onaj koji ima vlast: "Obratite se, jer je blizu Kraljevstvo nebesko!" Bio je to poziv na duhovnu obnovu, ali i navještenje slobode i radosti.Propovjedanje koje se pojavljuje kao velika vijest: po Isusu Bog poziva sve ljude da udu u zajednistvo s njim (Bogom) i da nadu savrsenu sreću. Isus je proglasio "sretnima" jednostavne i iskrene ljude: ponizne, krotke, pravedne i milosrdne, one koji ljube mir.Ali traži da odlučno prekinu s grijehom (zlom). Od svojih učenika zahtjeva da u svakom čovjeku vide brata i da budu skromni i puni pouzdanja pred Bogom, da opraštaju drugima onako kako Bog njima oprašta. Prihvaćajući ljudski život, suočio se s mukama i neizvjesnostima života, vratio je radu i obitelji poštovanje, proglasio je muskarca i ženu jednakim u dostojanstvu, posebno je volio djecu, cijenio je prijateljstvo. Prije svoje smrti, sažeo je za svoje učenike cjelokupnu svoju nauku u jedno: "Ljubite jedan drugoga; kao što sam ja ljubio vas! Ako imadnete ljubavi jedan prema drugome, po tom će svi upoznati da ste moji učenici." Suosjećao je s patnjama onih koji su ga okruživali i htio je očitovati spas Božji prisutan u njemu, učinio je velik broj čudesa: ozdravljao je slijepe od rođenja, hrome, uzete, uskrisivao je mrtve.Htio je svojim djelima pokazati da je uistinu poslanik Božji na zemlji. O sebi i o svojem poslanju Isus je svojim učenicima rekao samo ono što su bili u stanju shvatiti, ali im je obećao potpunija obavještenja poslije svoje smrti, kad im bude s Božje strane poslao Duha. Duh će biti onaj koji će im dati punu spoznaju istine. Govoreći o Bogu, Isus ga zove Ocem, predstavlja se kao njegov sin, potpuno jednak njemu i od njega poslan, podložan u svemu njegovoj volji koja mu je, kako je govorio, bila hranom.Sav mu je život bio usredotočen na njegovo poslanje, izvršeno s poslusnošću i ljubavlju. Dosavsi "ne da mu služe, nego da on služi i da dadne svoj život kao otkup mjesto svih", on je za sebe takoder rekao da je "Dobri Pastir", onaj koji "daje život svoj za ovce", a svoju smrt usporedio je s nestajanjem pseničnog zrnja koje, ukopano u zemlju, donosi mnoge plodove.

Svojim riječima i ponašanjem pogodio je i povrijedio vjerske poglavice svoga naroda, i zato su ovi odlučili da ga ubiju. Isus, tako svjestan pogibelji koje su mu prijetile, nije ništa poduzeo da im izbjegne. Jednog su ga dana uhvatili i svezanog predali rimskom upravitelju Ponciju Pilatu. Ovaj ga je, iz slabosti i računa, osudio na sramotnu kaznu smrti na križu. Prije nego je na križu izdahnuo, predao je svoj život u ruke Ocu i oprostio svojim krvnicima. Rimski zapovjednik vojnika koji su bili zaduženi za smaknu‘e, vidjevši kako umire, poviče: "Uistinu, ovaj bijaše Sin Božji!"

Neki od njegovih učenika dobili su od upravitelja dozvolu da ga pokopaju. Iako dobro čuvani, grob je trećeg dana nađen prazan. Uskrsli Isus se pokazao mnogim osobama, kako je bio obećao. Očitovao se više puta svojim učenicima koji su kasnije svjedočili da su ga vidjeli svojim očima i dotakli vlastitim rukama. Zatim se jednog dana, u njihovoj prisutnosti, uzdigao prema nebu i nestao, završivši svoje vidljivo poslanje na zemlji. Kao što je najavio, on će se svečano vratiti na kraju vremena da okupi spaseno čovječanstvo i svakome dade prema nnjegovim djelima.

Najvažnije riječi i djela iz života Isusova prenijeli su nam njegovi učenici u četiri knjige, koje nazivamo Evanđelje.To su za kršćane najdragocijenije knjige Novoga zavijeta. One sadrže navještenje i svjedočanstvo koje su apostoli dali o Isusu. Apostoli su započeli svoje poslanje čim su primili Duha Svetoga. Petar, apostoli i njihovi prvi suradnici stali su javno propovijedati i smjelo naviještati evenđelje ("dobru vijest") spasenje danog od Boga po Isusu Kristu.Petar je naglašavao: "Mi vršimo poslaničku službu u ime Krista; to je kao da Bog opominje po nama."U ime Krista molimo: pomirite se s Bogom." Apostol Ivan: "Što bijaše od početka, što smo šuli, što smo svojim očima vidjeli, što smo razmotrili i što su naše ruke opipale...to navješćujemo i vama,da i vi imate s nama zajedništvo. (iz molitvenika "Krs‘anin na putu")
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:32

VJERA


1. Zašto uopće treba govoriti o Bogu?

Čovjek je po svojoj naravi religiozno biće. Od Boga dolazi i k Bogu je upravljen. Stvoren je za život u zajedništvu s Bogom u čemu nalazi vlastitu sreću.

2. Može li čovjek svojim razumom spoznati Boga?

Čovjek može svojim razumom upoznati Boga i uvjeriti se sa sigurnošću o njegovu postojanju:

1. preko stvorenog svijeta

2. po glasu vlastite savjesti.


3. Da li je i kada Bog govorio čovjeku?

Bog se najprije objavio našim praroditeljima, a potom, nakon njihova pada u grijeh, obećao spasenje i ponudio svoj Savez. U punini vremena objavio se u svome Sinu Isusu Kristu.

4. Kako nazivamo Božji govor čovjeku?

Božji govor čovjeku nazivamo BOŽANSKOM OBJAVOM, a ona je sadržana u SVETOM PISMU (BIBLIJI) i u PREDAJI.

5. Što je Biblija?

Biblija ili Sveto pismo jest zbirka knjiga koje Židovi i kršćani na svoj način smatraju svetima.

6. Što je Predaja?

Predaja je nauka povjerena od Isusa Krista i od Duha Svetoga apostolima i koja je potom stigla do nas.

7. Kako se dijeli Biblija?

Biblija se dijeli na Stari i Novi Zavjet. Stari zavjet sadrzi 46 knjiga, a Novi 27 knjiga. Autor Biblije je Bog. Bog se služio pojedinim ljudima koji su zapisali Božju poruku čovjeku.

3 8. Što nam Biblija želi reči?

Svrha Biblije jest dati Božju objavu ljudima svih vremena i krajeva, svake dobi i svih stupnjeva naobrazbe. Pisana je jednostavno da bude svima pristupačna.

9. Kako čovjek odgovara na Božji poziv?

Čovjek odgovara na Božji poziv prvenstveno vjerom.

10. Što je vjera?

Vjera je nezasluženi dar koji nam Bog nudi i koji mozemo samo slobodno primiti. Ona je nužna za spasenje.

11. Što znaci vjerovati?

Vjerovati znači biti uvjeren da Bog postoji i imati potpuno povjerenje u njega.

12. Što treba u vjeri razlikovati?

U vjeri treba razlikovati dvije stvari:

1. prihvaćanje istina koje je Bog objavio

2. život po tim istinama.


Tko samo drži da je istina što je Bog objavio, a ne živi po tim istinama nije vjernik u punom smislu. Puninu vjere ima onaj tko živi prema spoznatim istinama vjere.

13. Postoji li kratka formulacija istina vjere koje trebamo vjerovati?

Postoje različite formulacije istine vjere. Jedna od najstarijih i najpoznatijih je tzv.

APOSTOLSKO VJEROVANJE

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje,

i u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega,

koji je začet po Duhu Svetom,

rođen od Marije Djevice,

mučen pod Poncijem Pilatom,

raspet umro i pokopan,

sašao nad pakao,

treći dan uskrsno od mrtvih,

uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega,

odonud će doći suditi žive i mrtve.

Vjerujem u Duha Svetoga,

svetu Crkvu Katoličku,

općinstvo svetih,

oproštenje grijeha,

uskrsnuće tijela i život vječni.

Amen
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:37

BOG


14. Tko je Bog?

Bog je velik i neizreciv. O Bogu možemo kazati svako dobro:

Bog je jedan i vječan

Bog je svemoguć i dobar

Bog je Stvoritelj svega što postoji…


Tko je Bog najkraće možemo izraziti riječima sv. Ivana: Bog je ljubav.

15. Da li Boga vidimo?

Bog je nevidljiv, ali sve što postoji odražava Božju veličinu i ljepotu, mudrost i dobrotu.

16. Da li postoji jedan Bog?

Bog je jedan, ali nije vječni osamljenik. U Bogu su tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. Tajnu "trojednog" Boga nazivamo:

PRESVETO TROJSTVO

BOG OTAC


17. Koji je najljepši naziv za Boga?

Jedan od najljepših naziva za Boga jest Otac. Bog je Isusov i naš Otac. Isus je na poseban način Božji Sin, a mi smo postali djeca Božja na krštenju. To ujedno uključuje da smo braća i sestre između sebe.

18. Što znači da je Bog stvorio svijet?

Bog je stvoritelj svega što postoji tj. "neba i zemlje". Biblija nam ne želi toliko govoriti o tome kako je sve nastalo, nego ističe da je Bog sve stvorio. Kako je nastao svemir i kako se razvijao život na zemlji - to su pitanja koja spadaju na područje prirodnih znanosti.

19. Tko su anđeli?

Osim vidljivog svijeta Bog je stvorio i nevidljivi svijet ili ANĐELE. Anđeli su duhovna bića obdarena razumom i slobodnom voljom. Anđeli koji su slobodno odbacili služenje Bogu zovu se zli anđeli ili đavli.
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:41

ČOVJEK


20. Što je čovjek?

Čovjek je vrhunac Božjeg stvaranja na zemlji. Stvoren je na "sliku Božju". Sličan je Bogu jer može: spoznavati, stvarati, ljubiti, živjeti…

GRIJEH


Grijeh je povreda ljubavi prema Bogu i braći ljudima

Grijeh je namjerno nanošenje zla nekoj osobi ili osobama. Grijeh je kršenje Božje volje koju Bog izražava:

1. kroz svoju Objavu

2. kroz učenje Crkve

22. Na koji je način grijeh ušao u ljudsku povijest?

Grijeh je u ljudsku povijest ušao preko prvih ljudi. Grijeh prvih ljudi sastoji se u tome što su oni bez Boga htjeli ostvariti svoju sličnost Bogu. Taj grijeh zovemo ISTOČNI ili IZVORNI GRIJEH. Taj se grijeh kao grešno stanje prenosi na sve čovječanstvo u cjelini.

23. Koja je temeljna razdioba grijeha?

Razlikujemo teške (smrtne) i lake (male) grijehe.

24. Kada se čini teški grijeh?

Teški grijeh nastaje kad se slobodno izabere, tj. uz potpuno znanje i htijenje, stvar teško protivna Božjoj zapovijedi. Posljedica teškog grijeha jest gubitak milosti posvetne, isključivanje iz Božjeg kraljevstva i vječna smrt u paklu.

25. Kad se čini laki grijeh?

Laki grijeh nastaje kad kršimo Božju zapovijed u maloj stvari ili se radi o velikoj stvari ne s potpunim znanjem ili pristankom.

26. Tko je od ljudi bio očuvan od istočnog grijeha?

Po posebnom daru od istočnog grijeha bila je sačuvana Marija, Majka Isusova.

27. Kada se mi oslobađamo istočnog grijeha?

Mi se oslobađamo istočnog grijeha na krštenju.
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:45

ISUS KRIST


1. Tko je Isus Krist?

Za nas kršćane Isus Krist je obećani Spasitelj. On je Sin Božji. Isus je povijesno poznata osoba. Potekao je iz židovskog naroda, rodio se, živio i djelovao u Palestini za vrijeme vladanja rimskih careva Augusta i Tiberija.

2. Da li je Isus pravi Bog i pravi čovjek?

Isus Krist je pravi Bog i pravi čovjek. Ima dvije naravi: božansku i ljudsku koje se ujedinjuju u jednoj osobi Sina Božjega.

3. Po kome su kršćani dobili ime?

Kršćani su dobili naziv po Isusu Kristu.

4. Gdje i kada se Isus rodio?

Isus se rodio u Betlehemu, nedaleko Jeruzalema. Zavičaj mu je bio u Nazaretu gdje je proveo djetinjstvo i mladost. Od Isusova rođenja broje se godine.

5. Kada započinje Isusovo javno djelovanje?

Isusovo javno djelovanje započinje krštenjem na rijeci Jordanu gdje ga je krstio Ivan Krstitelj. Isusu je tada bilo 30 godina. Nakon krštenja Isus boravi 40 dana u pustinji gdje se molitvom i postom priprema za javno djelovanje. Tu je doživio kušnju đavla koju odlučno odbija.

6. Tko prati Isusa u njegovu djelovanju?

Kao putujući učitelj Isus je vrlo brzo okupio oko sebe velik broj učenika. Između njih na poseban način izabire dvanaest učenika koje je nazvao APOSTOLIMA:

Ovo su imena apostola: Šimun,zvani Petar,i njegov brat Andrija,Jakov Zebedejev i brat mu Ivan,Filip i Bartolomej,Toma i Matej,(carinik) Jakov Alfejev i Tadej,Šimun Kananejac i Juda Iškariotski koji ga izda.

7.Gdje nam je zapisan Isusov život?

Tko je bio Isus, što je činio i govorio o tome nas osobito izvješćuju četiri EVANĐELJA koja su napisala četiri evanđelista MATEJ, MARKO, LUKA i IVAN. Sama riječ "evanđelje" potječe iz grčkog jezika, a znači RADOSNA VIJEST ili BLAGOVIJEST.

8. Kako nazivamo izvanredne događaje u Isusovu životu?

Nazivamo ih čudesima. Ona su znak Božje blizine i dobrote. To su razna izlječenja bolesnika, čudesno umnažanje kruha, pretvaranje vode u vino, oživljavanje mrtvih, vlast nad prirodnim silama…

9. Koju je molitvu Isus naučio apostole?

Isus je naučio svoje učenike molitvu OČE NAŠ. Naučio nas je da se u molitvi Bogu obraćamo jednostavno i s povjerenjem.

10. Tko je Isusa osudio na smrt?

Isusa je na smrt raspinjanjem na križu službeno osudio rimski upravitelj Poncije Pilat. To je učinio nakon namještenog sudskog procesa u kojem su Isusovi neprijatelji zaveli narod i izvršili pritisak na rimsku vlast.

11. Koji se važan događaj zbio neposredno pred Isusovu muku?

Prije odlaska u smrt Isus je sa svojim učenicima proslavio POSLJEDNJU VEČERU. To se zbilo na VELIKI ČETVRTAK. Tada je Isus ustanovio sakramente euharistiju i sveti red.

12. Kada se slavi Veliki tjedan?

Dane Isusove muke, smrti i uskrsnuća slavimo u proljeće u tzv. VELIKOM TJEDNU , a napose u svetom "trodnevlju".

VELIKI ČETVRTAK Posljednja večera, Judina izdaja,Isusovo uhićenje

VELIKI PETAK - Isusova smrt iz ljubavi prema nama

USKRSNA NOĆ - Isusovo uskrsnuće

13. Koji je najdublji razlog Isusove muke i smrti?

Najdublji razlog Isusove muke i smrti je njegova velika ljubav prema svom Ocu i prema nama ljudima.

14. Što je Isusovo uskrsnuće?

Isusovo uskrsnuće središnji je događaj evanđelja i temelj naše vjere u Isusa Krista. Vjera u uskrsnuće povijesno je potvrđena od apostola koji su stvarno susreli uskrsnulog Isusa .

15. Kada je Isus uzašao na nebo??

Četrdeset dana nakon uskrsnuća Krist je "uzašao na nebo". Ovim izrazom ističe se da je u muci i smrti poniženi Isus proslavljen kod Oca. Od svog uzašašća Isus živi kao Posrednik između Boga i ljudi.

16. Kome je Isus povjerio da nastavi njegovo djelo?

Isus je povjerio svojim učenicima da nastave njegovo djelo u svijetu. Svi su kršćani pozvani da "evangeliziraju" svijet.

17. Da li je Krist ostao prisutan u svojoj Crkvi?

Uskrsli Krist živ je i prisutan u svojoj Crkvi na više načina:

s nama je kad čitamo Sveto pismo

kad se sastajemo na molitvu

u sakramentima

osobito u euharistiji

u predvodnicima i članovima Crkve

u svakom čovjeku koji je potreban naše pomoći.

18. Da li će Krist ponovno doći?

Crkva vjeruje u Kristov ponovni dolazak. Svi će ljudi jednom stati pred Božji sud. Pojedinačni sud doživljava svaki čovjek nakon smrti u prvom susretu s Bogom u novom svijetu. Opći ili posljednji sud jest onaj koji će se dogoditi na kraju vremena na "Sudnji dan".
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:47

DUH SVETI-CRKVA-USKRSNUĆE TIJELA


1. Tko je Duh Sveti?

Duh Sveti je treća Božanska osoba. Isus ga naziva Braniteljem i Duhom Istine.

2. Kada se ispunilo Isusovo obećanje o slanju Duh Svetoga?

Isusovo obećanje o slanju Duha Svetoga ispunilo se na blagdan Pedesetnice, tj. pedeset dana nakon Isusova uskrsnuća. To je razlog da pedeset dana nakon Uskrsa slavimo DUHOVE - PEDESETNICU.

3. Kada je rođena Crkva?

Na prve Duhove "rođena" je Crkva. Toga dana krstilo se oko 3000 ljudi. Na taj način apostoli su započeli izvršavati Isusovu želju i zapovijed da nastave njegovu misiju u svijetu.

4. Gdje je Duh Sveti osobito na djelu?

Duh Sveti osobito je na djelu u Božoj objavi. Pod njegovim je nadahnućem napisano Sveto pismo.

5. Sto znači da je Crkva nezabludiva?

Zajdenica vjernika - Crkva - u bitnom se ne može prevariti. Posebno se to odnosi na crkveno Učiteljstvo (papu i biskupe u zajednici s njim).

6. Sto je Crkva?

Crkva je zajednica Isusovih vjernika koji su vjerom prihvatili Isusa Krista uskrsnuloga i primili krštenje.

7. Tko je osnivač Crkve?

Osnivač Crkve je ISUS KRIST.

Koje su temeljne oznake Crkve?

Eetri su temeljne i neodvojivo povezane vlastitosti Crkve

JEDNA - Krist je osnovao jednu Crkvu

SVETA - osnovao ju je sam Sin Božji

KATOLIČKA - sveopća, poslana je svim ljudima , po svojoj naravi je misionarska

APOSTOLSKA - poglavari su joj nasljednici apostola.

9. Ima li Crkva vidljivi temelj?

Isus je apostola Petra učinio vidljivim temeljem Crkve. Papa je nasljednik sv. Petra.

10. Tko su biskupi?

Biskupi su nasljednici apostola. Oni su na čelu pojedinih biskupija. Na čelu Đakovačke i Srijemske biskupije je biskup .Marin Srakić,a pomoćni biskup Đuro Gašparović.

11. Tko su svećenici i đakoni?

Oni su suradnici biskupovi. U biskupovo ime predvode manje zajednice - župe.

12. Koja je zadača laika?

Laici su vjernici u svijetu. Bave se svjetovnim poslovima i na taj način vrše svoj apostolat u svijetu.

13. Što spada na bit kršćanske vjere?

Vjera u uskrsnuće mrtvih spada u bit kršćanske vjere. Ne znamo kako će to biti, ali znamo da će biti.

14. Na čemu se temelji naša vjera u uskrsnuće?

Kristovo uskrnuće temelj je i jamstvo naseg uskrsnuća.

15. Što znači da je naše tijelo "sveto"?

Nase tijelo je sveto jer je ono znak onoga što jesmo. Kršćanska vjera ističe: da prema tijelu trebamo postupati s poštovanjem da se trebamo brinuti za zdravlje i tjelesni život.

16. Što slijedi nakon smrti?

Poslije smrti moguća su tri stanja: raj (nebo), čistiliste i pakao.

RAJ ili vječni život uživaju oni koji su za zemaljskog života živjeli u prijateljstvu s Bogom.

PAKAO ili vječno prokletstvo je odijeljenost od Boga. Čovjek se sam za života po svojim djelima opredjeljuje za ili protiv Boga.

ČISTILISTE je privremeno stanje nakon smrti. Kroz to stanje prolaze oni koji su umrli u lakom grijehu.
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:51

SAKRAMENTI


1. Što su sakramenti?

Sakramenti su djelotvorni znakovi milosti, ustanovljeni od Isusa Krista i povjereni Crkvi, po kojima nam biva udijeljen božanski život.

2. Što sakramenti pretpostavljaju?

Svi sakramenti pretpostavljaju vjeru.

3.Koliko ima i koji su sakramenti Crkve?

Ima 7 sakramenata Crkve koje je ustanovio Isus Krist. To su:

1.krštenje

2.potvrda

3.euharistija

4.pokora

5.bolesničko pomazanje

6.sveti red

7.ženidba


Ima i 7 glavnih grijeha,a to su:

1.Oholost

2.Škrtost

3.Bludnost

4.Zavist

5.Neumjerenost

6.Srditost

7.Ljenost

Razlikujemo:

sakramente kršćanske inicijacije: krštenje, potvrda i euharistija sakramente ozdravljenja: pokora i bolesničko pomazanje sakramenti u službi vjernika: sveti red i ženidba
krštenje

4. Što je krštenje?

Krštenje je prvi i temeljni sakramenat Crkve. Po krštenju postajemo djeca Božja i članovi Crkve.

5. Zašto je važno krštenje?

Krštenje je nužno za spasenje.

6. Koji je bitni obred krštenja?

Bitni obred krštenja sastoji se u trostrukom polijevanju kandidata za krštenje po glavi dok se istovremeno izgovaraju riječi: (ime), ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

7. Koji je plod krštenja?

Plod krštenja je otpuštanje istočnog grijeha i svih osobnih grijeha (ako se krsti odrastao čovjek). U istom času postajemo djeca Božja.

8. Da li krštenje ostavlja neizbrisiv biljeg?

Krštenje utiskuje u dušu duhovni neizbrisivi biljeg te se krštenje ne može ponoviti.

9. Tko može krstiti?

U slučaju nužde može krstiti svatko, pod uvjetom da namjerava činiti ono što čini Crkva, te krštenje obavi na pravilan način.

euharistija

Misa je najvažniji čin našeg života.U njoj prinosimo Bogu sav svoj rad, svoje radosti i muke, sav svoj život. Sudjelovanjem u misnom slavlju raste naša vjera i ljubav, dobivamo nove snage da ispunimo svoje životne zadaće i naviještamo Radosnu vijest, i pomažemo braći ljudima

10. Što je euharistija?

Euharistija je sakramenat Kristove spasenjske žrtve prinesene na križu jednom za svagda. Ona je bogoslužno posadašnjenje Kristova djela spasenja.

11. Koji su glavni dijelovi euharistije - mise?

Glavni dijelovi mise su:

uvodni obredi (zajedništvo nazočnih,svjesni Gospodinove prisutnosti) služba riječi (Bog nam govori preko proroka i apostola u Krista) euharistijska služba (kad svećenik prinosi kruh i vino,započinje velika euharistijska molitva, to je zahvalna i hvalbena molitva. završni obred (blagoslov i otpust)

12. Kada je Isus ustanovio sakramenat euharistije?

Isus je ustanovio euharistiju na Veliki Četvrtak za vrijeme Posljednje večere. Tada je ovlastio apostole, a preko njih biskupe i svećenike da posvećuju kruh i vino u Tijelo i Krv Kristovu.

13. Što je bitno kod euharistijskog slavlja?

Kod mise mora biti pšenični kruh i vino od loze nad kojima svećenik izgovara riječi posvete: Ovo je moje tijelo …Ovo je moja krv… Posvetom se zbiva pretvorba kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu.

14. Koji su uvjeti za dostojno primanje svete pričesti?

Za dostojnu pričest treba biti:

kršten

bez teškog grijeha

jedan sat prije pričesti ne jesti ni piti ništa osim vode

15. Kada se može pričestiti?

Crkva preporuča vjernicima koji su pripravni da se pričeste svaki puta kada su na misi, a dužnost im je najmanje jednom godišnje (o Uskrsu).

pokora

16. Što je pokora ili ispovijed?

Ispovijed je sakramenat u kojem kršćanin priznaje Bogu svoje grijehe, za njih se kaje,a Bog mu preko svećenika oprašta.Vidljivi znak pomirenja s Bogom i Crkvom.

17. Kada je Isus ustanovio ovaj sakramenat?

Na Uskrs navečer Isus je dao apostolima vlast ispovijedanja riječima: "Primite Duha Svetoga: kome oprostite grijehe, opraštaju im se, kome zadržite zadržani su im".

18. Koji su bitni elementi ispovijedi?

Bitni elementi ispovijedi su:

1. ispit savjesti

2. kajanje odluka o popravku

3. ispovijed grijeha pred svećenikom

4. pokora


19. Kakvo kajanje razlikujemo?

Razlikujemo savršeno kajanje (iz ljubavi prema Bogu) i nesavršeno kajanje (strah od kazne - pakao).

20. Koje grijehe treba ispovijediti?

Pokornik treba ispovijediti sve teške grijehe kojih se sjeća nakon što je pažljivo ispitao savjest. Crkva preporuča da se ispovijede i svi laki grijesi.

Grijeh je povreda ljubavi prema Bogu i braći ljudima.Treba se poniziti i priznati:

Kriv sam, žao mi je, neću više, popravit ću se.

Vidljivi znak pomirenja s Bogom i Crkvom je sakramenat pokore, sveta ispovijed.Ako ti je iskreno žao, Bog ti oprašta.Svećenik je tu da ti pomogne pomiriti se s Bogom. On će se radovati da ti u ime Crkve dade odriješenje grijeha.

U ispovijedaonici pokornik se prekriži: U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen.. zatim moli:

SKRUŠENO ISPOVIJEDAM SVOJE GRIJEHE KOJE SAM UČINIO OD POSLJEDNJE ISPOVIJEDI. Ispoviedio sam se (kada?)

Po završenoj ispovijedi pokornik kaže:

Molim pokoru i odriješenje od grijeha.

Zatim moli::

Kajem se od svega srca što uvrijedih Boga najveće i najmilije dobro.Mrzim na sve svoje grijehe i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da više neću griješiti.

bolesničko pomazanje

21. Što je bolesničko pomazanje?

Bolesničko pomazanje je sakramenat koji daje snagu da bolesnik, poput Krista, s punim pouzdanjem u Boga prihvati bolest i nevolje koje bolest nosi. Primaju ga (ozbiljno bolesni) bolesnici.

sveti red

22. Što je sveti red?

U svetom redu prima se neizrbrisiv biljeg i naročita milost za vršenje službe. Ovaj sakramenat podjeljuje biskup. Primaju ga đakoni, svećenici i biskupi.

ženidba

23. Što je ženidba?

Kršćanska ženidba je sakramenat ljubavi koju Bog dariva supružnicima i kojom ih povezuje sa sobom.

24. Koje su bitne oznake ženidbe?

1. Bitne oznake ženidbe su:

1. jedinstvo mnogoženstvo je nespojivo s bračnim jedinstvom

2.nerazrešivost - rastava odjeljuje ono što je Bog sastavio

3.otvorenost plodnosti odbacivanje plodnosti osiromašuje brak

25. Da li je dopušteno rastavljenima ponovno sklopiti brak?

Nova ženidba rastavljenih, dok živi zakoniti bračni drug, nije u skladu s Božjim zakonom. Oni koji su ponovno skopili građanski brak ne smiju pristupati pričesti te ne mogu kumovati na krštenju i krizmi.

26. Zašto je nedjelja dan Gospodnji?

Toga dana je Isus uskrsnuo. Zato je nedjelja temelj i srž cijele liturgijske godine, ona je tjedno slavlje Uskrsa.
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:53

POTVRDA


1. Što je potvrda?

Sakramenat potvrde na poseban način daje nam Duha Svetoga i mnogostruke njegove darove (Sedam darova Duha Svetoga).

2. Tko je obećao učenicima Duha Svetoga?

Isus je obećao svojim učenicima Duha Svetoga. Obećani dar Duha Svetoga primili su apostoli na blagdan Pedesetnice (Duhove) i odmah polaganjem ruku taj dar prenosili na sve krštene.

3. Kako se podjeljuje potvrda?

Potvrda se redovito podjeljuje za vrijeme mise. Potvrđenici obnavljaju krsna obećanja što su ih na krštenju u njihovo ime dali njihovi roditelji i kumovi. Tako se pokazuje veza potvrde s ostala dva sakramenta kršćanske inicijacije.

4. Tko redovito podjeljuje potvrdu?

Redoviti djelitelj potvrde je biskup kao nasljednik apostola. To je i znak da ovaj sakramenat učvršćuje crkvenu povezanost. U izvanrednim prilikama potvrdu podjeljuje svećenik kao biskupov zamjenik.

5. Što spada na bitni čin potvrde?

Bitni čin potvrde je:

polaganje ruku i molitva

pomazanje svetom krizmom čela potvrđenika i riječi: PRIMI PEČAT DARA DUHA SVETOGA. Na te riječi potvrđenik odgovara: AMEN. Biskup nadodaje: MIR TEBI! a potvrđenik odgovara: I S DUHOM TVOJIM.

6. Koji su uvjeti za primanje potvrde?

Da netko pristupi sakramentu potvrde treba da je:

1.kršten

2.u milosti posvetnoj (ispovjeđen i pričešćen)

3.prikladno poučen

4.sposoban obnoviti krsna obećanja

7. Tko može biti kum na potvrdi?

Preporuča se da to bude krsni kum. Uvjeti da netko bude kum isti su kao i kod krštenja:

1. barem 16 godina starosti

1. da je uzornog života

2. da je primio sakramente kršćanske inicijacije

1. da je katolik i da nema zapreku vršiti službu kumova.

8. Nabroji darove Duha Svetoga.

1.Mudrost

2.Razum

3.Savjet

4.Jakost

5.Znanje

6.Pobožnost

7.Strah Božji


9. Kakva je uloga darova Duha Svetoga?

Duh Sveti daje nam u potvrdi svoje darove koji nas osposobljuju da postanemo zreli kršćani i da svoju vjeru obrazloženo živimo.

TUMAČENJE POJEDINOG DARA DUHA SVETOGA

mudrost - mudar čovjek sposoban je shvatiti ono što je najvažnije u životu, sposoban je u Božjem svjetlu promatrati i prosuđivati ljudski život i sveukupnu stvarnost.

razum - Duh Sveti nas osposobljava da možemo razumjeti i prihvatiti Božju riječ te razumjeti sebe i druge ljude.

savjet - biti sposoban pomoći drugome pri donošenju važnih odluka; u isto vrijeme sposobni smo primiti tuđe savjete.

jakost - jak čovjek sposoban je hrabro živjeti ljudsku i kršćansku istinu.

znanje - sposobni smo tražiti i prihvatiti istinu

pobožnost - spoznajemo da je Bog naš Otac kome se obraćamo bez straha, s povjerenjem i ljubavlju.

strah Božji - to ne znači bojati se Boga, nego imati prema njemu poštovanje. Radi se o ljubavi prema Bogu te ga ne želimo uvrijediti.
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 12:55

DESET BOŽJIH ZAPOVIJEDI-CRKVENE ZAPOVIJEDI


1. Tko je dao Deset zapovijedi i da li one još vrijede?

Bog je ove zapovijedi dao Mojsiju, vođi izraelskog naroda u Strom zavjetu. One vrijede trajno.

2. Da li zapovijedi obvezuju pod teški grijeh?

Deset zapovijedi sadrže tešku obvezu. Bog svojom milošću čini da bude moguće ono što zapovijeda.

3. Na koji je način Isus sažeo zapovijedi?

Isus je sažeo deset zapovijedi u dvije zapovijedi ljubavi:

LJUBI GOSPODINA BOGA SVOGA, SVIM SRCEM SVOJIM, I SVOM DUŠOM SVOJOM, I SVIM UMOM SVOJIM. LJUBI SVOGA BLIŽNJEGA KAO SAMOGA SEBE.


1.Ja sam Gospodin Bog tvoj,nemaj drugih bogova uz mene!

4. Što naređuje prva zapovijed?

Prva zapovijed poziva čovjeka da vjeruje u Boga, da se u njega uzda i da ga ljubi iznad svega. Oblici štovanja Boga su:

častiti Boga

moliti mu se

iskazati dužno štovanje

održati obećanja i zavjete

5. Što je praznovjerje?

Praznovjerje je zastranjenje od štovanja pravoga Boga. U to spada idolopoklonstvo, gatanje i magija.

2.Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud!

6. Što propisuje, a što zabranjuje druga zapovijed?

Druga zapovijed propisuje poštivanje imena Gospodnjeg, a zabranjuje svaku nedoličnu upotrebu imena Božjega, posebno psovku.

3.Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!

7. Koji su dani zapovijedani blagdani?

U prvom redu to je nedjelja, a od blagdana su još BOŽIĆ, TIJELOVO, VELIKA GOSPA i SVI SVETI.

8. Kako se trebaju svetkovati ovi dani?

Nedjeljom i blagdanom dužni smo sudjelovati u misi, trebamo se uzdržati od teškog posla i slobodno vrijeme iskoristiti za susret s bližnjima (rođacima, bolesnicima, prijateljima…).

4.Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!

9. Koji je značaj četvrte zapovijedi?

Djeca roditeljima duguju poštovanje, poslušnost i pomoć. Roditelji su opet prvi odgovorni za odgoj svoje djece u vjeri kao što su dužni brinuti o duhovnim i materjalnim potrebama djece.

5.Ne ubij!

10. Zašto je zabranjeno ubiti?

Ljudski je život od trenutka začeća pa do smrti svet. Ubijanje čovjeka teško se protivi dostojanstvu ljudske osobe i svetosti Boga Stvoritelja.

11. Je li dopuštena samoobrana?

Zakonita obrana teška je dužnost za onoga tko je odgovoran za život drugoga i za opće dobro.

12. Što Crkva misli o pobačaju?

Od trenutka začeća dijete ima pravo na život. Namjeran pobačaj u velikom je sukobu s moralnim zakonom. Crkva osuđuje kaznom izopćenja (isključenja iz zajednice) sudionike u ovom činu.

13. Što Crkva misli o eutanaziji?

Svojevoljna eutanazija jest ubojstvo. Teško se protivi dostojanstvu ljudske osobe i poštivanju Boga.

14. Što valja misliti o samoubojstvu?

Samouobjstvo se teško protivi pravednosti, nadi i ljubavi. Ono je zabranjeno ovom zapovijedi.

6.Ne sagriješi bludno!

15. Što je krepost čistoće?

Čistoća izražava čovjekovo jedinstvo u njegovom tjelesnom i duhovnim biću. Usko je povezana sa umjerenošću koja ide za tim da podvrgne razumu čovjekove strasti i osjećaje.

16. Koji su glavni teški grijesi koji se protive čistoći?

1.To su samozadovoljavanje, predbračni i vanbračni spolni odnosi

2. homoseksualna praksa i pornografija.

1. Drži se ženidbenih zakona svete Crkve.

7. Ne ukradi!

17. Što zapovijeda, a što zabranjuje sedma zapovijed?

Sedma zapovijed propisuje poštenje, pravednost i odgovornost u upravljanju matarjalnim dobrima. Zabranjuje krađu koja se sastoji u otimanju, prisvajanju i korištenju tuđeg vlasništva protiv volje vlasnika.

8.Ne reci lažna svjedočanstva!

18. Što je laž?

Laž se sastoji u krivom govorenju s namjerom da se zavede bližnjega koji ima pravo na istinu. Ako ne prouzroči veliku štetu bližnjemu, radi se o lakom grijehu.

19. Što je ogovaranje?

Ogovaranje je otkrivanje tuđih nedostataka i mana, bez objektivno valjanog razloga, osobama koje ih ne znaju.

20. Što je kleveta?

Kleveta je lažna tvrdnja koja škodi dobrom glasu drugoga.

21. Što je krivo suđenje?

To je držanje bližnjega krivim bez dovoljnog razloga.

22. Treba li uvijek držati tajnu?

Sakramentalni pečat ispovjedne tajne ne može biti izdan ni pod kojom izlikom. Profesionalnu tajnu treba čuvati. Što je rečeno u povjerenju, a drugome može naškoditi, ne smije se širiti.

23. Što traži izrečena laž?

Laž zahtjeva nadoknadu i opoziv

9.Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!

24. Što zapovijeda deveta zapovijed?

Deveta nas zapovijed upozorava na oprez pred neumjerenim željama i pred požudom tijela. Ova nas zapovijed podsjeća na važnost stidljivosti koja se sastoji u izbjegavanju nemoralnog odijevanja i ponašanja.

10.Ne poželi nikakve tuđe stvari!

25. Što zabranjuje deseta zapovijed?

Ova zapovijed zabranjuje neobuzdanu pohlepu koju rađa neumjerena želja za bogatstvom i vlašću.

26. Nabroji crkvene zapovijedi.

1. Svetkuj zapovijedane blagdane i slušaj pobožno svetu misu u nedjelje i blagdane.

1. Posti zapovijedane postove i u određene dane ne mrsi.

1. Svake se godine najmanje jedanput ispovijedi i o Uskrsu pričesti.

1. Doprinosi za crkvene potrebe.
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Admin
Admin


Number of posts : 60
Registration date : 2008-10-07

KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime10/10/2008, 13:03

MOLITVE I OBRASCI KOJE TREBA ZNATI SVAKI KRŠĆANIN


Glavne bogoslovne kreposti


1.Vjera

2.Ufanje

3.Ljubav

Sedam tjelesnih djela milosrđa


1. Gladna nahraniti

2.Žedna napojiti

3.Siromaha odjenuti

4.Putnika primiti

5.Bolesna i utamničena pohoditi

6.Zarobljenike i prognanike pomagati

7.Mrtva pokopati

Četiri posljednje stvari


1. Smrt

2. Sud

3. Pakao

4. Raj

Sedam duhovnih djela milosrđa


1. Dvoumna savjetovati

2.Neuka poučiti

3.Grešnika pokarati

4.Žalosna i nevoljna utješiti

5.Uvredu oprostiti

6.Nepravdu strpljivo podnositi

7.Za žive i mrtve Boga moliti


U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.Amen!

Oče naš,koji jesi na nebesima,sveti se ime Tvoje! Dođi kraljevstvo Tvoje! Budi volja Tvoja,kako na nebu,tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše,kako i mi otpuštamo dužnicima našim! I ne uvedi nas u napast,nego izbavi nas od zla!Amen!

Zdravo Marijo, milosti puna,Gospodin s Tobom,blagoslovljena Ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe Tvoje,Isus!

Sveta Marijo,majko Božja,moli za nas grešnike sada i na čas smrti naše! Amen!

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu!kako bijaše na početku,tako i sada i vazda i u vijeke vjekova!Amen!

Anđeo Gospodnji navjestio Mariji i ona je začela po Duhu Svetom.

Zdravo Marijo...

Evo službenice Gospodnje:neka mi bude po riječi tvojoj!

Zdravo Marijo...

I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.

Zdravo Marijo...

R.Moli za nas, sveta Bogorodice!

O.Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Milost svoju, molimo Te, Gospodine, ulij u duše naše, da mi, koji smo po anđelovu navještenju spoznali utjelovljenje Krista, Sina Tvoga,po muci njegovoj i križu k slavi uskrsnuća privedeni budemo! Po istom Kristu Gospodinu našem. Amen!

O Gospođo moja,o Majko moja! Tebi se sasvim prikazujem, pa da ti se pokažem odanim, posvećujem ti svoje oči, svoje uši, svoja usta, svoje srce, upravo svega sebe.Kad sam, dakle, sav tvoj, o premila Majko, čuvaj me i brani me kao stvar i svojinu svoju.

Anđele čuvaru mili! Svojom snagom me zakrili! Prema Božjem obećanju - čuvaj mene, noću, danju! Osobito pak me brani - da mi dušu grijeh ne rani! A kad s ovog svijeta pođem - sretno da u nebo dođem! Da se ondje s tobom mogu - vjekom klanjat dragom Bogu!

Molitva prije jela Napravi se znak križa.

U ime Oca....

Blagoslovi,Gospodine,nas i ove tvoje darove, što ćemo ih primiti od tvoje darežljivosti.Po Kristu Gospodinu našem.Amen.

Molitva poslije jela Napravi se znak križa.

U ime Oca....

Zahvaljujemo ti,svemogući Bože,za sva dobročinstva tvoja.Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.Amen.

Zdravo Marijo....

Slava Ocu...

Molitva prije rada napravi se znak križa.

U ime Oca.....

Molimo te,Gospodine, djela naša svojom milošću priteci i svojom pomoći prati,da se svaka naša molitva i rad uvijek s Tobom započne i da se s Tobom dovrši.Po Kristu Gospodinu našem.Amen.

Slava Ocu.....

http://solair.eunet.yu/~frazemun/usce.htm
Back to top Go down
View user profile http://hercegbosna.forumotion.net
Sponsored content
KATEKIZAM Empty
PostSubject: Re: KATEKIZAM   KATEKIZAM Icon_minitime

Back to top Go down
 
KATEKIZAM
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Herceg-Bosna :: Vjera :: Osnove Kršćanstva-
Jump to: